Despre eveniment
La 11 ani de la declanșarea crizei mondiale din 2008, economistul care a anticipat recesiunea de acum un deceniu, vine în România la invitația Profit.ro și Profit.ro TV și va susține o prelegere despre starea economiei mondiale, războiul comercial dintre SUA și China, ce impact va avea Brexitul și cum va fi afectată România de evoluția acestor evenimente.
Va participa cu această ocazie și la o dezbatere într-un panel cu reprezentanți de marcă ai sistemului financiar-bancar din România.
Tema dezbaterii va fi “Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?”. Vor fi analizate evoluția economiei în ultimii ani, factorii ce pot influența performanța companiilor și a piețelor financiare, conturând anatomia unei viitoare recesiuni, dar și soluțiile potrivite pentru a-i face față.
Dezbaterea va fi moderată de domnul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Alături de Nouriel Roubini, vor mai participa Omer Tetik, Director General al Băncii Transilvania, Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române, Francois Bloch, CEO al BRD - Groupe Societe Generale, Bogdan Alexandru Drăgoi, Președinte al Consiliului de Administrație, Director General SIF Banat-Crișana.
În septembrie 2006, Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea New York, anunța în fața unei audiențe de economiști, la Fondul Monetar Internațional, că se va produce o criză în lunile și anii următori. Într-un an în care economia mergea bine, puțini l-au crezut atunci că va urma o prăbușire nemaiîntâlnită a prețului locuințelor și a încrederii consumatorilor, un șoc petrolier și, în final, o recesiune profundă.
Succesiunea sumbră de evenimente prezentată de Roubini a fost primită cu scepticism: proprietarii de locuințe nu-și vor mai putea plăti ipotecile, obligațiuni garantate cu ipoteci de trilioane de dolari vor rămâne neacoperite, ducând la un cutremur al sistemului financiar global, care va distruge fondurile speculative, băncile de investiții și alte instituții financiare majore precum Fannie Mae și Freddie Mac.
Publicul format din economiști de marcă a primit avertismentele cu neîncredere și ironie. La vremea respectivă, șomajul și inflația erau scăzute, iar economia continua să crească, deși mai lent, în ciuda scumpirii petrolului și a unei piețe de locuințe tot mai slabe.
În curând, însă, Roubini a fost răzbunat. În anul următor, creditorii subprime au început să intre în faliment, la fel și fondurile speculative, iar piața bursieră s-a scufundat. Ocuparea forței de muncă a scăzut, dolarul s-a depreciat, au apărut dovezi tot mai clare ale prăpușirii pieței locuințelor, pe piețele financiare s-a instaurat un aer de panică, pe măsură ce criza creditelor s-a adâncit. Până la sfârșitul verii, Rezerva Federală încerca să salveze situația cu prima dintre multe intervenții neortodoxe în economie ce aveau să urmeze, inclusiv prin reducerea ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază și achiziționarea a zeci de miliarde de dolari în titluri garantate de credite ipotecare.
Când Roubini s-a întors la FMI mai târziu, cu o altă prelegere în care a anticipat o criză a solvabilității ce va infecta fiecare sector al sistemului financiar, nimeni nu a mai râs. „A sunat ca un nebun în 2006. A fost profet când s-a întors în 2007”, spunea economistul FMI Prakash Loungani, care l-a invitat pe Roubini în ambele ocazii.
Și în anii următori, Roubini a continuat să combată cu un pesimism constant optimiștii care se grăbeau să declare deja depășită criza economică.
În prezent, semnele unei noi crize, cu caracteristici diferite de cea care a afectat sistemele financiare în 2007-2008, sunt semnalate de reputatul economist.
Nouriel Roubini este profesor în economie la Stern School of Business, în cadrul New York University.
În prezent este CEO al Roubini Macro Associates, LLC, o firmă globală de consultanță macro- economică din New York, precum și co-fondator al Rosa & Roubini Associates cu sediul în Londra. În 2006, Roubini avertiza Fondul Monetar Internațional, despre recesiunea iminentă din cauza bulei de piață a creditelor și a locuințelor. Previziunile sale despre aceste bilanțuri, au devenit o realitate în 2008, odată cu izbucnirea și reverberarea lumii într-o criză financiară globală - o recesiune din care ne-am ridicat recent după o ascensiune de zece ani.
Dr. Roubini are o experiență vastă în politică, precum și acreditare academică. A fost co-fondator și președinte al Roubini Global Economics din 2005 până în 2016 - o firmă al cărei site web a fost numit unul dintre cele mai bune resurse web în economie de BusinessWeek, Forbes, Wall Street Journal și Economist. Din 1998 până în 2000, a ocupat funcția de economist principal pentru afaceri internaționale la White House Council of Economic Advisors și apoi consilier senior la subsecretarul pentru afaceri internaționale Departamentul Trezorerie ale S.U.A., ajutând la rezolvarea crizelor financiare asiatice și globale, printre multe alte probleme.
Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și numeroase alte instituții publice și private importante s-au bazat pe expertiza sa de consultanță. A publicat numeroase lucrări teoretice, empirice și de politică privind problemele macroeconomice internaționale și a coautorizat cărțile „Cicluri politice: teorie și dovezi” (MIT Press, 1997) și „Bailout sau Bail-ins? Răspuns la crize financiare pe piețele emergente” (Institute for International Economics, 2004) și „Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance” (Penguin Press, 2010).
Opiniile Dr. Roubini cu privire la problemele economice globale sunt citate pe larg de mass-media, fiind un comentator frecvent la diverse programe de știri de afaceri. A făcut obiectul unor profiluri extinse în New York Times Magazine și a altor publicații de frunte. Financial Times a oferit, de asemenea, o acoperire extinsă asupra perspectivelor Dr. Roubini.
A primit o diplomă de licență la Universitatea Bocconi din Milano, Italia și un doctorat în economie la Universitatea Harvard. Înainte de a intra în cadrul Stern, a activat la departamentul de economie al Universității Yale.
Galerie foto
Agenda
- 09:30 – 10:00
Înregistrare participanți & Welcome coffee
- 10:00 – 10:05
Cuvânt de deschidere Profit.ro: Oana Osman - Redactor-Șef
- 10:05 – 11:30
Keynote Speech
Nouriel Roubini, Profesor de economie Universitatea New York- 11:30 – 13:00
Dezbatere: Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune? Moderator: Lucian Croitoru
Nouriel Roubini, Profesor de economie Universitatea New YorkLucian Croitoru, Economist, Consilierul Guvernatorului BNR, Mugur IsărescuOmer Tetik, Director General, Banca TransilvaniaSergiu Manea, CEO, Banca Comercială RomânăFrancois Bloch, CEO, BRD - Groupe Société GénéraleBogdan Drăgoi, Președinte al Consiliului de Administrație, Director General SIF Banat-Crișana- 13:00 – 14:00
Business Lunch
Speakeri
Loc
JW Marriott Bucharest Grand Hotel
(sala Grand Ballroom)Calea 13 Septembrie nr 90
Contact
Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro