GROWTH FORUM
România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări
20 iun 2017, Bucuresti

Despre eveniment

România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări

România s-a remarcat printr-o creștere economică impresionantă în 2016, într-o Europă care nu și-a găsit încă soluția clară de depășire a crizei financiare, unde încercările de reformă economică serioasă sunt înăbușite de reacții populiste, și care se confruntă, în premieră, cu perspectiva ieșirii unuia dintre cei mai importanți membri, Marea Britanie, dar și cu avansul euroscepticismului și cu provocări legate de migrație și conflicte armate în vecinătate. 
 
Decalajul față de alți membri ai Uniunii nu a putut fi, însă, redus suficient în cei 10 ani de la aderare, iar asupra perspectivelor de creștere cu ritmuri foarte mari în 2017 și în anii următori entuziasmul s-a mai temperat. 
 
Semnele unor noi crize apar în mai multe zone ale economiei, înainte ca ecoul vechii crize să se fi stins complet. Perioada banilor ieftini se apropie de sfârșit, cu tonul dat deja în Statele Unite, ridicând probleme nu doar pentru statele care au nevoie de finanțare, ci și pentru mediul de afaceri și pentru populație.
 
Într-un astfel de context tensionat, România se găsește cu un nou Parlament și un nou Guvern, care trebuie să gestioneze nu doar promisiunile făcute propriului electorat, ci și probleme și obiective dificile legate de dezvoltarea economiei în cadrul UE.
 
În sarcina noului Guvern este lăsată stabilirea noului calendar pentru adoptarea monedei euro, în condițiile în care termenul 2019 a fost abandonat oficial în 2016, România fiind nevoită să admită că nu este suficient pregătită pentru un astfel de pas.
 
Provocări suplimentare în tehnologia informațiilor, în serviciile financiare, în zona energiei, și nu numai, sunt aduse de necesitatea implementării Agendei Europa 2020, care va schimba semnificativ paradigmele în multe domenii.
 
Cum se văd lucrurile la aproape 10 ani distanță de data integrării? Ce este de făcut ca beneficiile aderării să fie cât mai vizibile?  
Si, mai ales,  cum se poziționează România pe harta europeană a economiei?
 
Teme de discutie:
 
  • Este România pregatită  să recupereze cât de mult din ce nu a făcut în ultimii ani și să se ancoreze în politicile europene care favorizează dezvoltarea? Cand vom avea o strategie post aderare coerentă?
  • Are clasa politică astăzi,  forța să participe la întocmirea unui plan de țară pentru următorii 20 de ani sau mai mult, cu obiective strategice asumate de toate forțele politice de astăzi și din viitor indiferent care ar fi ele?
  • Au fost strategiile de dezvoltare ale României documente relevante pentru mediul de afaceri sau autorități? Ce schimbări ar fi necesare pentru a crește relevanța acestor documente?
  • Rămâne aderarea la Zona Euro singura țintă care ancorează mai eficient politicile economice și limitează derapajele?
  • În ce măsură pot fi integrate și ar trebui integrate în planurile de afaceri din mediul privat perspectivele geo-stategice, mai ales într-o lume cu multe evoluții imprevizibile. Care sunt modalitățile de a susține din această perspectivă companiile românești?
  • Ar putea regionalizarea și creșterea autonomiei locale să sporească, de fapt, capacitatea economiei și a administrației de a face față procesului de globalizare?
  • Zonele de potențial identificate în România până în prezent sunt potrivite schimbărilor de paradigmă și de realități economice care se întrevăd la orizontul următorilor 10-20 de ani?
  • În ce măsură este capabilă România să se dezvolte fără susținerea semnnificativă a capitalului străin.
  • Modelul bancar european trece el însuși printr-un proces de reformă, economisirea garantată fiind limitată doar la nivelul retailului, cu un puternic accent pe riscul investițional pentru ceilalți deponenți.  Va continua sistemul bancar să fie principalul finanțator al activității economice?
  • Care sunt șansele reale de a duce bursa în poziția de finanțator real al economiei?
  • Care sunt principalele carențe ale societății și mediului de afaceri românești, care pun în pericol dezvoltarea durabilă a țării?
  • Există o percepție negativă a societății în privința oamenilor de afaceri? Cum se poate schimba o astfel de situație? Este noua generație de oameni de afaceri tentată să construiască lideri regionali sau chiar mondiali?
  • Tendințe și predicții pt 2017: Mixul energetic al României; Se anunță investiții noi? Ce opțiuni de investiții și dezvoltare au micii producători? În ce măsură necesitatea geostrategică a interconectării se suprapune cu necesitatea izvorâtă din logica economică a businessului energetic în general?

 

Galerie foto

Agenda

09:00 – 10:00

Înregistrarea invitaților&welcome coffee

10:00 – 10:20

Cuvânt de deschidere : Liviu Voinea, Viceguvernator BNR

10:20 – 10:03

Keynote speech

Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România
10:35 – 10:50

Keynote speech

Paul Brummell, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii în România
10:50 – 11:05

Keynote speech

Achim Tröster, Ministru Consilier, Adjunct al Ambasadorului Germaniei
11:05 – 11:20

Keynote speech

Dean Thompson, Deputy Chief of Mission, Ambasada SUA
11:20 – 11:40

Coffee break

11:40 – 13:00

Panel:Perspective de creștere sustenabilă. Viziunea mediului de afaceri

Lucian Croitoru, Consilier pe probleme de politica monetară al guvernatorului Băncii Naționale a RomânieiEric Stab, Președinte, Foreign Investors CouncilSergiu Manea, Președinte al Consiliului Patronatelor BancareMariana Gheorghe, CEO, OMV PetromFady Chreih, Director General, Regina MariaLudwik Sobolewski, Director General,BVBDan Badin, Partener coordonator servicii fiscale și juridice, Deloitte România
13:00 – 14:00

Business Lunch

14:00 – 15:00

Panel: Servicii Financiar- bancare. Tendințe și strategii în contextul schimbărilor legislative din Europa;

Valentin Lazea, Economist Sef, BNRSergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director, ARBLucian Anghel, Președinte BVB si Președinte BCR Banca pentru LocuințeFrançois Bloch, Director General, BRD Groupe Societe GeneraleSteven van Groningen, Președinte, Raiffeisen Bank Omer Tetik, Director General Banca TransilvaniaCătălin Crețu, Director General, România, Croația, Malta și Slovenia, VisaAndreea Dobra, Director de afaceri publice România, Ungaria, Slovenia, Croația, Mastercard
15:00 – 16:00

Panel:Energie ”Tendințe.Predicții.Investitii.Strategii pe termen mediu și lung”

Radu Dudău, Co-founder &Director Energy Policy GroupOana Truță, Vice Președinte, Franklin Templeton Investment Management Ltd UK, Sucursala BucureștiIon Sterian, Director General, TransgazDumitru Rotar, Director general Adjunct RomgazCorneliu Bodea, Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei& CEO AdremCiprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale, TransgazArtur Stratan, Business Development Manager, Amromco Energy & Membru Bord ROPEPCA

Speakeri

  • Cu sprijinul

  • BNR
  • Partener

  • Exxon
  • OMV Petrom
  • MasterCard Romania
  • VISA Romania
  • Raiffeisen_20 de ani
  • Orange
  • EximBank
  • Up Romania
  • Cu sprijinul

  • enRose
  • aura

Loc

BNR

(sala Mitiță Constantinescu)

Strada Lipscani nr. 25, sector 3, București



Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro