Despre eveniment
CONTEXT
- Contextul economic și politic dificil afectează sectoare întregi de activitate, care-și văd afacerile și situația financiară date peste cap de inflație, de costuri în creștere continuă la energie și materii prime, de probleme în lanțuri de furnizare, volatilitate în piețe și scumpirea semnificativă a finanțărilor.
- Șocul unor astfel de evoluții este resimțit mult mai puternic de antreprenori mici și mijlocii, prinși, ca întotdeauna, în mijlocul crizei, cu probleme de capitalizare, fără buffere financiare și cu dificultăți în aplicarea unor planuri de afaceri coerente și predictibile în perioade de incertitudine.
- Pe lângă incertitudinea evoluțiilor viitoare, majoritatea IMM-urilor sunt îngrijorate de scăderea cererii interne, odată cu încetinirea creșterii economiei, dar și de problemele cronicizate de mulți ani în economie: birocrație, fiscalitate mare și schimbătoare.
- Într-un astfel de context, trebuie să găsească soluții pentru a face față presiunilor salariale, necesității de a atrage, pregăti și reține angajații și nevoii de a investi pentru a ține pasul cu tehnologia.
- Totul, într-o perioadă în care am spus adio banilor ieftini, în care capitalul devine tot mai scump, finanțările luate în trecut sunt tot mai dificil de rambursat, iar cele noi din ce în ce mai scumpe.
- Ce pot face IMM-urile pentru a nu deveni victimele de serviciu ale crizei? Cu ce strategii și soluții pot reuși să valorifice oportunități de creștere, de internaționalizare, nu doar rețete aplicate de urgență pentru supraviețuire?
- Ce sectoare au șansele cele mai mari să desemneze câștigători capabili să susțină creșterea economiei? Care vor fi punctele fierbinți ale inovării în antreprenoriatul local?
- Care este viitorul finanțărilor ce pot susține în continuare dezvoltarea IMM-urilor, chiar în condițiile unor dobânzi mult ridicate, pentru a contracara inflația de două cifre?
TEME DE DEZBATERE:
- Cum pot depăși IMM-urile impactul crizei economice și dificultăți apărute în contextul războiului din Ucraina;
- Soluțiile de finanțare, inclusiv pentru digitalizare;
- Produse bancare destinate IMM;
- De ce anume este nevoie din partea statului pentru ca programele de sprijin să fie și eficiente;
- România ar putea încasa fonduri europene din PNRR, echivalente cu circa 1% din PIB în acest an, dar a rămas în urmă cu agenda de reformă atașată banilor. Cum pot fi atrase rapid fondurile europene? Ce programe pot funcționa mai bine pentru IMM?
- Provocări și riscuri fiscale, într-o perioadă în care Guvernul resimte presiunea deficitului public. Riscul creșterii taxelor. Efectul modificărilor deja operate;
- Problema blocajelor financiare, a plăților încasate cu întârziere.
- Provocări pentru IMM-uri pe piața muncii, în găsirea și reținerea angajaților. Presiuni salariale. Nevoi de instituire și specializare;
- Exemple de succes în rândul IMM-urilor, cum au putut trece prin criză;
- Inovații și tendințe în tehnologie care schimbă antreprenoriatul local;
- Cum fac față IMM-urile provocărilor tehnologice și nevoii de digitalizare rapidă;
- Soluții de internaționalizare a afacerilor. Șansele antreprenorilor mici și mijlocii de a intra pe piețe străine;
- Perspectiva investitorilor (fonduri, angel investors etc.) implicați în sectorul IMM. Cum se schimbă evaluările în această perioadă?
- Soluții pentru dezvoltarea ecosistemului start-up;
- Provocări pentru educația antreprenorială.
Eveniment LIVE pe PROFIT NEWS TV, www.profit.ro și pe pagina de Facebook Profit.ro
Galerie foto
Agenda
- 09:00 – 09:30
Înregistrare participanți & Welcome coffee
- 09:30 – 09:35
Cuvânt de deschidere - Oana Osman, Redactor-Șef Profit.ro
- 09:35 – 10:35
Panel I - Finanțarea IMM-urilor după terminarea epocii banilor ieftini
Ioan Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor EuropeneFlorin Jianu, Președinte, Consiliul Național al întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR)Ana Bobircă, Vicepreședinte, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)Marinela Mihalcea, Șef Produse Financiare Retail, UniCredit Bank- 10:35 – 10:50
COFFEE BREAK
- 10:50 – 12:30
Panel II – Provocări pentru start-up-uri și antreprenoriat tech
Marius Ghenea, Managing Partner, Catalyst RomaniaAndrei Dudoiu, Managing Partner, SeedBlinkAlexandru Holicov, CEO și Fondator, AdservioSorin Petcu, CEO și Fondator, SantinelaGeorge Grama, Fondator, Atlas NaviFlorin Vișoiu, National Sales Director, Vodafone Business- 12:30 – 13:30
BUSINESS LUNCH
Speakeri
Loc
JW Marriott Bucharest Grand Hotel
(sala Salon D)Calea 13 Septembrie nr 90
LIVE pe Profit News TV, www.profit.ro (https://www.profit.ro/live) și pagina de Facebook.com/Profit.ro
Live
Contact
Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro