Despre eveniment
CONTEXT
- Ediția din 2024 a raportului Health at a Glance: Europe („Sănătatea pe scurt: Europa”) prezintă starea sistemelor de sănătate europene pe măsură ce acestea își continuă redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și răspund provocărilor și oportunităților generate de digitalizare, de schimbările climatice și de schimbările demografice.
- Raportul din acest an se axează pe două teme esențiale conexe: abordarea deficitului de forță de muncă din domeniul sănătății și promovarea longevității sănătoase, arată raportul.
- Pe termen scurt, îmbunătățirea condițiilor de muncă și a remunerației este esențială pentru creșterea atractivității profesiei și a gradului de retenție al actualului personal medical.
- Creșterea oportunităților de educație și formare pentru noii medici și asistenți medicali este, de asemenea, esențială pentru stimularea ofertei, deși impactul său va fi resimțit numai pe termen mediu și lung.
- Optimizarea mixului de competențe, de exemplu prin utilizarea pe scară mai largă a asistenților medicali de practică avansată, precum și prin valorificarea tehnologiilor digitale și a Inteligenței Artificiale (AI), va fi esențială pentru creșterea productivității personalului medical și pentru a le permite medicilor si asistenților medicali să se concentreze mai mult pe îngrijirea pacienților.
- Promovarea longevității sănătoase poate reduce povara asupra sănătății și îngrijirii pe termen lung, arată raportul „Sănătatea pe scurt: Europa”.
- Experți în sănătate publică susțin că, da, pe bucățele sistemul este pregătit să facă față noilor provocări și putem arăta chiar spitale, ambulatorii, laboratoare de top.
- Dar per ansamblu? Nu! Sistemul nu este pregătit. Dar, majoritatea recunoaște, România are nevoie de o ,,sănătate nouă”. Explicația este simplă: vin peste noi inteligența artificială, terapiile celulare, asistenți medicali virtuali. Digitalizarea.
- Evidențiem progresele sistemului medical din România, dar aceste progrese se datorează unui mănunchi de medici, de manageri. Sănătatea nouă nu înseamnă să aruncăm la gunoi ceea ce este vechi, ci să păstrăm ceea ce este bun și să construim peste temelia solidă.
- Înseamnă să avem curaj!
- Pentru terapiile vechi și eficiente, autoritățile trebuie să lupte ca să le păstreze, în folosul bolnavilor.
- Criza resursei umane se adâncește an de an.
- România se poate mândri cu multe facultăți de medicină. Atunci, unde se duc absolvenții?
- Care este politica pentru păstrarea acestor tineri în sistem?
TEME DE DISCUȚIE:
PANEL I: Sănătatea din sănătate
- Radiografia sistemului de sănătate
- Situația banilor din sănătate - limitele bugetare, FNUASS - schimbări majore, infrastructură, povara sistemului de urgență, pregătirea pentru posibile crize.
PANEL II - Sănătatea, siguranța și confortul pacientului în era digitală
- Terapiile celulare, digitalizarea, PNRR
- Valorificarea tehnologiilor digitale și a Inteligenței Artificiale
PANEL III: Provocările unice ale sistemului de sănătate
- Rațiune și acțiune în sănătatea românescă
- Sănătatea și criza forței de muncă
- Exemple de bune practici
Agenda
- 09:00 – 09:30
Înregistrare participanți & Welcome coffee
- 09:30 – 09:35
Cuvânt de deschidere Profit.ro - Elvira Gheorghiță
- 09:35 – 11:00
Panel I - Sănătatea din sănătate
Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul SănătățiiProf. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Președinte, Comisia pentru sănătate, Senatul RomânieiDr. Alexandru Rogobete, Președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera DeputațilorLuca Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, Președinte OCDE Dr. Valeria Herdea, Președinte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)Daniel Bran, Președinte, Președinte, Asociația pentru Medicamente Generice România (APMGR)Dr. Alis Grasu, Manager General, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF)Ioana Bianchi, Director de relații externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD Romania- 11:00 – 12:30
Panel II - Sănătatea, siguranța și confortul pacientului în era digitală
Valentin-Florin Ciocan, Președinte, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS)Prof. Dr. Anca Coliță, Manager, Institutul Clinic FundeniProf. Dr. Simin Aysel Florescu, Manager, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor BabeșVlad Ardeleanu, CEO & Co-Founder, MedimaAndreea Minuță, Director Executiv, Divizia Abonamente, Regina MariaRadu Gănescu, Președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC)- 12:30 – 12:45
COFFEE BREAK
- 12:45 – 14:00
Panel III - Provocările unice ale sistemului de sănătate
Prof. Dr. Cristian Vlădescu, Director General, Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) Constantin Poiană, Manager, Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși- 14:00 – 15:00
BUSINESS LUNCH
Speakeri
Înscrie-te
Accesul la acest eveniment se face DOAR pe baza de invitatie.
Organizatorul își rezervă dreptul de a alege publicul din audiență.
Pentru inregistrare, vă rugăm să completaţi cu atenţie formularul de mai jos
Loc
București
Contact
Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro