ASOCIEREA, ACCESUL LA FINANȚARE ȘI LA INOVATII.ȘANSA FERMIERULUI ROMÂN
27 apr 2017, București

Despre eveniment

ACCESUL LA FINANTARE SI INOVATII. ȘANSA FERMIERULUI ROMÂN?
 
Agricultura de precizie, segment hi-tech cu o istorie de aproape trei decenii în economia mondială, face în prezent primii pași și pe piața din România, unde o bună parte a cererii este alimentată în prezent de nevoia fermierilor de a avea în portofoliu soluții informatice prin care să își gestioneze terenurile arabile.
 
Afacerile agricultorilor ar deveni sustenabile în timp și ar crește productivitatea și prin apelarea la noile tehnologii (semințe, utilaje, cercetare agricolă, etc) .Managementul informatizat al fermelor este  piesa de bază ce facilitează investițiile ulterioare în echipamente agricole inteligente ce susțin aplicarea eficientă de îngrășăminte, semințe sau produse pentru protecția plantelor. 
 
Au inceput sa se schimbe mentalitati?In ce masura se gandesc fermierii sa isi modernizeze afacerile ? Firmele de leasing pot ajuta fermierii sa contracteze fonduri europene pentru tehnologie ? Care este potentialul finantarilor pentru utilaje agricole ? Unde este acum, ca procent, si unde ar trebui sa fie ?
 
 
FINANȚATORII SE UITĂ CU INTERES CĂTRE PROIECTELE DE INVESTIȚII ALE FERMIERILOR
 
Piața finanțărilor agricole face primii pași către un nou ciclu de dezvoltare, după ce în ultimul deceniu bancherii și-au triplat expunerile în acest sector în special în fermele industriale, finanțatorii IFN au luat cu asalt fermele medii și mici, iar furnizorii de îngrășăminte, pesticide și semințe au „patentat” livrările cu plata la recoltă. Finanțatorii se uită cu interes către proiectele de investiții ale fermierilor cu focus pe productivitate, dar și către majorarea expunerilor prin lărgirea bazei de clienți. 
 
Plusul pe orizontală va veni însă doar după ce terenurile agricole vor fi cadastrate, cerealele și semințele oleaginoase vor avea un sistem de certificate de depozit funcțional, iar asiguratorii își vor extinde gama de riscuri acoperite în agricultură.
 
Totodata, in condițiile unui lanț economic plin de provocări, generate de blocajul financiar și accesul dificil la creditare, asocierea în agricultură reprezintă o posibila soluție pentru cei care vor să dezvolte un business predictibil și sustenabil.
 
TEME DE DISCUTIE:
 
 •Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Măsuri pentru fermieri și ajutoarele suplimentare. Reducerea birocrației și decizii pentru facilitarea plăților directe
•Programele pe care Ministerul Agriculturii le are în completarea PNDR
•Lanțul agroalimentar – relațiile producători, procesatori, retaileri. Efectele în agricultură ale introducerii obligativității aprovizionării cu minim 50% produse de pe lanțul scurt
•Noi milionari printre antreprenorii din agrobusiness? 2015 a adus cele mai mari tranzacții din agricultura locală. Care a fost tendința in 2016? Din ce se fac bani în agricultură?
•Fărâmițarea terenurilor agricole – soluții pentru o agricultură modernă și eficientă
•Marile companii din agricultură – avantajele marilor exploatații agricole și pachetele pentru agricultori, inclusive finanțare
•Mașini și utilaje agricole – oferte și soluții de finanțare. Modernizarea tehnologică a agriculturii și cum are acces agricultorul la noile tehnologii
•Agricultura Romaniei este una dintre cele mai putin tehnologizate din UE. Au inceput sa se schimbe mentalitati. In ce masura se gandesc fermierii sa isi modernizeze afacerile ?
• Firmele de leasing pot ajuta fermierii sa contracteze fonduri europene pentru tehnologie ?
• Care este potentialul finantarilor pentru utilaje agricole ? Unde este acum, ca procent, si unde ar trebui sa fie ?
•De ce utilajele agricole au o pondere redusă în totalul finanțărilor în leasing? Ce anume lipsește pentru ca această categorie de bunuri să crească în pondere?
• Este nivelul prețului finanțărilor o problemă pentru industria leasingului? Au devenit clienții mai atenți și la alte aspecte atunci când decid să cumpere în leasing un utilaj sau un vehicul?
• Este industria asigurărilor un factor care afectează dinamica pieței leasingului?
• În urmă cu exact un an, Ministerul Agriculturii anunța că este pregătit programul ''Primul tractor" pentru asociațiile agricole, cu subvenționarea de la buget a unei părți din costul de achiziție a unui astfel de utilaj. De atunci, și în lipsa unei presiuni media pe acest subiect, tema nu a mai fost reluată. Este un program util dacă va fi introdus ?
•Semințele și cercetarea în agricultură – noi soiuri. Semințele autohtone vs. cele de import. OMG-urile, un risc sau o soluție tehnologică pentru viitor?
•Cadastrul in agricultura, necesar pentru obtinerea subventiilor. Care sunt pasii urmatori.
•Consultanță și sprijin pentru agricultori (juridică, financiară, accesare programe interne și UE).

 

Agenda

09:00 – 09:30

Welcome coffee & registration

09:30 – 10:00

Dănuț Alexandru Potor, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

10:00 – 11:30

Panel I: 2017 Agribusiness News.Solutii pentru businessuri sustenabile

Mihai Herciu, Șef Serviciu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)Paul Eduard Kmen, Director General Adjunct, APIAOctavian Chihaia, Director General, Monsanto pentru România, Bulgaria și R.Moldova Doina Topală, Director, Direcția IMM, CEC BankDragoș Frumosu, Președinte, Federația Sindicatelor din Industria AlimentarăSorin Minea, Președinte, Romalimenta
11:30 – 13:00

Panel II:Asocierea și inovațiile în agricultură. Șansa fermierului român

Emil Florian Dumitru, Președinte, Federația Pro AgroIon Toncea, Președinte, Asociația Română pentru Agricultura Ecologică Nicușor Șerban, Proprietar Agroserv MariuțaAlexandru Gheorghe, Proprietar, SomalexGheorghe Vlad, Președinte, Confederația Asociațiilor Țărănești din România (CATAR)
13:00 – 14:00

Business Lunch

Speakeri

  • Partener

  • Carrefour Romania
  • CEC Bank
  • Monsanto
  • Partener Media

  • News.ro

Loc

Hotel Sheraton

Calea Dorobanților 5-7



Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro