După anii de boom, provocări noi pentru piața imobiliară
în curând, București

ÎNSCRIE-TE

Despre eveniment

După anii de boom, provocări noi pentru piața imobiliară 

Piața imobiliară românească traversează o perioadă similară unei crize de identitate care se manifestă prin dezvoltatori nemulțumiți de randamentele obținute și investitori străini care amână realizarea unui plasament aici din lipsa lichidității și a riscului crescut. Astăzi există o prăpastie între randamentele pe care le poți obține investind într-o clădire de birouri din București și un plasament în alte capitale din Europa Centrală și de Est. Achiziția unui imobil de birouri în capitala României aduce același randament cu o investiție similară în orașul polonez Poznan. Cele mai recente rapoarte de piață indică un randament de 7,25% pentru birourile din București și de 7% pentru cele din Poznan. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.

Riscul de țară este motivul invocat și pentru dobânzile practicate de băncile locale la creditele pentru investiții, care sunt încă peste cele practicate în țări precum Ungaria, Cehia sau Polonia.

În ciuda acestor impedimente, consumul alimentat de majorările salariale a ținut vie dorința de extindere a retailerilor, însă s-a ajuns într-un punct în care direcția de dezvoltare este spre orașele mici, cu o putere de cumpărare tot mai redusă. Românii își cheltuie aproape o treime din bani în retail, cotă identică cu media Uniunii Europene de 30,5% în 2018, conform unui studiu GfK. O parte din banii lăsați de români în magazine și restaurante ajung în buzunarele proprietarilor de malluri sub formă de chirii.

Între timp, inflația a afectat și capacitatea românilor de a-și mai cumpăra o locuință, gradul de accesibilitate din sectorul rezidențial fiind în declin. Pe lângă faptul că dobânzile majorate restrâng accesul populației la creditele ipotecare, evoluția lor afectează direct românii care au deja împrumuturi în lei. Raportul optim dintre prețul locuințelor, salarii și costul finanțării din perioada 2015-2017 a făcut ca tot mai mulți români cu venituri sub medie să se îndatoreze pentru a-și îndeplini visurile.

Nu în ultimul rând, criza forței de muncă pune presiune pe costul tuturor construcțiilor, cu riscul unui rabat tot mai mare de la calitate.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe Profit.ro TV

Agenda

  • Partener

  • CEETRUS
  • Genesis Property
  • Partener Media

  • Profit TV
  • News.ro
  • LOOK Plus

Loc

Hotel Sheraton

(sala Iridium)

Calea Dorobanților 5-7Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro