Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză
Stop joc sau adaptare rapidă? Soluții de finanțare și idei de urmat
12 nov 2020, Bucuresti

Despre eveniment

Aproape jumătate dintre antreprenorii care conduc întreprinderi mici și mijlocii calculaseră pentru anul trecut, într-un studiu al Consiliului pentru IMM, că majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2019, îi va obliga să concedieze din angajați. Aceasta în condițiile în care toți au măcar un angajat încadrat la salariul minim, iar unii oameni de afaceri au și peste 10 salariați astfel remunerați.

În acest timp, autoritățile au lansat proiecte pentru IMM-uri, precum grant-uri de câte 3.000 euro pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în scopul promovării produselor și servicilor proprii online, și programul Startup Nation, ultimul având însă mereu probleme în derulare și fiind afectat de suspiciuni.

Chiar și în acele condiții, extrem de numeroase întreprinderi mici și mijlocii au intrat în insolvență, nereușind să facă față taxelor, să își găsească o piață solidă de desfacere și să răzbească economiei de piață.

Economia românească riscă de atunci să se adâncească într-un blocaj financiar, în condițiile în care numărul firmelor care se confruntau cu dificultăți financiare creștea lunar, iar majoritatea antreprenorilor se așteaptau la o creștere a numărului insolvențelor în următoarea perioadă.

La acel moment, cea mai mare problemă pentru mediul de afaceri din România o reprezentau desele modificări ale Codului Fiscal.

Astăzi, pare că acele probleme erau “floare la ureche”. Pentru că pandemia de coronavirus a venit și a blocat aproape tot – afaceri mari, afaceri mijlocii, afaceri mici. Indiferent de nișă și de faptul că au fost sau nu închise o perioadă, fiecare firmă simte că ceva s-a schimbat, iar viitorul este încă încețoșat.

Pandemia COVID-19 a afectat masiv întreprinderile mici și mijlocii la nivel global, iar blocajul economic și carantinarea au dus la scăderi severe ale veniturilor, ceea ce a făcut ca multe IMM-uri să fie la limita supraviețuirii.

La nivelul UE, aproximativ 90% dintre IMM-uri sunt afectate economic, dintre care cel mai mult serviciile (60%-70%), construcțiile și industria (40%-75%). Circa 30% din totalul IMM-urilor raportează că cifra de afaceri suferă o pierdere de 80%, față de o medie a UE de aproximativ 50%.

De exemplu, Belgia raportează o scădere a cifrei de afaceri cu 72% în IMM-uri, Germania - de 50%, Franța și Spania - de 80%, respectiv 75%.

Cu circa 30 IMM-uri la 1.000 de locuitori, România se situează pe ultimul loc în Europa, unde media este de circa 60%. Impactul COVID-9 a afectat puternic și acest sector, în luna ianuarie 2020 fiind înmatriculate 6.897 de societăți, în februarie - 11.314, iar în martie - 6.023 de societăți. Scăderea inițiativei în afaceri este evidentă comparând cu perioada similară din anul 2019, media lunară a înmatriculărilor fiind mai mică cu -35%, doar în martie scăderea înmatriculărilor fiind de -53,9%.

Au fost lansate programe de sprijin pentru IMM  dintre cele mai diverse. Germania a insistat cu programul Kurzarbeit, preluat și de România, prin compensarea salariilor la program de lucru redus și a lansat un program de împrumuturi cu rate mici de dobândă, Belgia a venit cu garanții la credite de până la 500.000 euro, Franța a alocat 300 miliarde euro pentru a garanta linii de credit, iar vecinii bulgari au acoperit prin stat 60% din unele salarii și au alocat 255 milioane euro pentru garanții la credite.

În România, Guvernul tocmai a semnat pentru granturi de 1 miliard de euro destinate IMM, din fonduri europene nerambursabile.

Firmele au însă nevoie în continuare de un dialog cu autoritățile, așa cum și autoritățile au nevoie să știe unde anume și cum mai pot interveni.

TEME DE DEZBATERE:

Pe acest fond, autoritățile cu atribuții în domeniu se întâlnesc cu antreprenorii pentru a identifica soluții și a găsi răspunsuri:

  • De ce anume mai au nevoie firmele în actualul context?
  • Ce așteaptă firmele de la stat, ce așteaptă statul de la firme?
  • Cum trebuie să îți calibrezi bugetul pentru a funcționa în pandemie?
  • Ce soluții rapide de finanțare ai la îndemână? La ce bănci poți apela și când?
  • Ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente?
  • Ce anume trebuie schimbat la Startup Nation ca și la alte programe?
  • Care sunt cele mai avantajoase programe de finanțare ale băncilor?
  • Cum poți primi ușor fonduri europene și la ce trebuie să folosești banii?
  • Ce soluții există pentru actuala criză?
  • Cum și când pot IMM-urile să intre pe piețele altor țări, afectate la rândul lor de pandemie?

Eveniment LIVE pe Profit.ro TV,  www.profit.ro și pe pagina de Facebook Profit.ro

 

Agenda

10:00 – 10:05

Cuvânt de deschidere - Oana Osman, Redactor-Șef Profit.ro

10:05 – 11:20

Panel I - Finanțarea IMM-urilor în criză

Ioan Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor EuropeneLiviu Rogojinaru, Secretar de Stat în Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri Antoaneta Curteanu, Vicepreședinte Executiv Divizia Retail, UniCredit BankBogdan Neacșu, Director General, Președinte al Comitetului de Direcție, CEC BankAlexandra Bran, Board Member, CFO, ROCA InvestmentsRaluca Nicolescu, Director Executiv IMM, Raiffeisen BankDan Ștefan, Director Executiv și Proprietar, Autonom Rent a CarLaurența Crudu, Director Executiv, BICO Industries
11:20 – 12:35

Panel II - Provocări pentru antreprenoriatul tech

Cristian Negruțiu, Partner, Sparking CapitalAndrei Pitiș, CEO, SimpleAlexandru Bogdan, CEO, ROCA XCristian Munteanu, Managing Partner, Early Game VenturesAndrei Dudoiu, Co-fondator & CEO, SeedBlinkMihai Guran, CEO, GCG Consulting & Vicepreședinte, TechAngels RomâniaMarius Ghenea, Partner, 3TS Capital Partners

Speakeri

  • Partener Principal

  • Unicredit Bank
  • Partener

  • CEC Bank
  • Raiffeisen
  • ROCA Investments
  • Partener Media

  • LOOK Plus
  • News.ro
  • Profit News TV
  • Team Innovation Media

Loc

LIVE pe Profit News TV, www.profit.ro (https://www.profit.ro/live) și pagina de Facebook.com/Profit.ro

Live

Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro