Despre eveniment
La finalul lui 2016, Ministerul Energiei a pus pe masă un draft de strategie energetică, document așteptat de industrie încă din 2008.
Strategia Energetică oferă o viziune de dezvoltare sustenabilă a țării, care include evoluția României către rolul de hub regional de producție, înmagazinare și tranzacționare a energiei centrarea pe consumatorul de energie ca principal beneficiar al diversificării surselor și serviciilor de energie; dezvoltarea infrastructurii energetice concomitent cu introducerea de tehnologii inteligente; transparentizarea și profesionalizarea actului de guvernanță energetică.
De unde vor veni însă cele 20 mld. euro necesare pentru energie, iată tema anului 2017 ? Ce schimbări legislative pregătește noul minister al energiei? Și mai ales ce impact vor avea aceste schimbări asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului final?Cât de pregătiți sunt furnizorii dar și consumatorii casnici pentru liberalizarea integrală a pieței de retail ? Cum va fi stabilit prețul gazelor pentru populație din aprilie?
Iată doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere reprezentanților autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefilor de companii care activează în sectorul energetic, avocaților, consultanților invitați de redacția Profit.ro .
Vom vorbi despre:
ENERGIE ELECTRICĂ
- 2017, ultimul an dinaintea liberalizării integrale a pieței retail de energie pentru consumatorii casnici;
- Cat de pregătiți sunt consumatorii pentru liberalizare?
- Cat de pregătiți sunt furnizorii de liberalizare, dat fiind că o serie de nume importante din domeniu nu au făcut față și au intrat în insolvență?
- Cat de mult merită pentru consumatorii casnici să facă efortul de a-și schimba furnizorul de energie și la ce ieftiniri pot spera, dat fiind ponderea prețului mărfii și a marjei de furnizare în prețul final de pe factură al energiei?
- Ce trebuie făcut pentru scurtarea și simplificarea procedurilor de racordare a consumatorilor casnici noi la rețelele de distribuție de energie electrică?
- Bilanțul experimentului instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului de energie.
ENERGIE TERMICĂ
- Ce viitor au sistemele municipale de alimentare centralizată cu căldură și apă caldă?
- Este de dorit/legală/constituțională propunerea de interzicere a debranșărilor în vederea instalării de centrale termice individuale de apartament?;
- Să ne așteptăm la impunerea unei taxe de mediu pentru deținătorii de centrale termice individuale pe gaze?
- Scumpirea gigacaloriei versus direcționarea subvențiilor către consumatorii vulnerabili;
- Cum ar trebui modificată legislația sprijinului acordat pentru centralele în cogenerare?
PETROL ȘI GAZE
- Definitivarea modificării sistemului de impozitare a producției de țiței și gaze – necesitatea majorării veniturilor bugetare versus exigența încurajării investițiilor în producție, într-un mediu de cotații internaționale volatile;
- Cum va fi stabilit prețul gazelor pentru populație din aprilie?
- Supraimpozitarea producției interne de gaze versus dependența tot mai mare de importuri;
- Necesitatea scoaterii la licitație de noi perimetre de explorare de zăcăminte de petrol și gaze;
- Viitorul industriei romanești de rafinare;
- Se justifică și economic investiția masivă a Transgaz în proiectul BRUA, dincolo de elementele geostrategice și politice ale acestuia?
Galerie foto
Agenda
- 09:00 – 09:30
Welcome coffee & registration
- 09:30 – 09:50
Cuvânt de deschidere: Ministerul Energiei
Andrei Maioreanu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei- 09:50 – 11:30
Panel I-Provocările liberalizării piețelor de gaze naturale și energie electrică
Sorin Gal, Director General, Direcția Generala Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol, ANRMRăzvan Nicolescu, Energy & Resources Industry Leader, Deloitte RomaniaHarald Kraft, Elected President, ROPEPCAPrezentare speakerIon Lungu, Președinte Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din RomâniaOvidiu Agliceru, Director General, HidroelectricaLaviniu Beze, Președinte Asociația Investitorilor pe Piața de CapitalFlorin Tobescu, Șef Serviciu Direcția Relații Internaționale, ANRE- 11:30 – 13:00
Panel II-Transportul și distribuția de energie – între nevoia de a investi și cea de a ține sub control tarifele și prețurile
Dan Badin, Partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte RomâniaPrezentare speakerSilvia Vlăsceanu, Director General, Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)Ciprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale, TransgazPetru Rușeț, Country Divisions Lead Energy Management, Power&Gas , Wind Power, Siemens RomaniaPaul Pop, Director General, Rottco ConsultCorneliu Bodea, Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei- 13:00 – 14:00
Lunch
Speakeri
Loc
Hotel InterContinental
(sala Fortuna, etaj 21)Bulevardul Nicolae Balcescu 4
Contact
Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro