Financial.forum
23 - 24 mai 2016, București

Despre eveniment

Consumatorii și instituțiile financiare se află într-o asimetrie de informații, adâncită de perioada de boom economic și de incapacitatea autorităților de a pune la punct mecanismele care să protejeze consumatorii.
 
"Peste bănci s-a acumulat „moloz reputațional” în perioada de boom economic, dominată de asimetria informațională dintre client și bancă, moloz care acum trebuie îndepărtat"spunea recent Vice-Guvernatorul, Bogdan Olteanu
 
Nivelul redus al încrederii publicului în serviciile financiare trebuie să se schimbe, sectorul financiar  putând "importa", prin dezvoltări coerente, din capitalul de încredere de care, prin contrast, se bucură un alt domeniu – tehnologia.
 
Specialiștii susțin că sunt trei trenduri care vor influența puternic industria financiară în viitor : "Self-empowerment, peer-to-pear and transparency". Primul dintre acestea se referă la faptul că investitorii își doresc un acces mult mai rapid, mai bun și mai intuitiv la informații despre portofoliul propriu și clasele de active. Cel de-al doilea vizează dezvoltarea tot mai mare pe care o vor avea finanțările participative, tip crowdfunding, iar ultimul – transparența – este  cel mai important, oamenii dorind să știe exact pentru ce plătesc. 
 
Asadar, cum pot instituțiile financiare să facă business în acest  mediu în continuă transformare? Sunt pregătite să accepte schimbarea și să se adaptaze cerințelor clienților lor? 
 
Teme de discuție
 
  • Educația financiară în România și în alte state Europene. Cine trebuie să se ocupe de programele de educație financiară? Cine apără interesele clienților?
  • Care sunt posibilele scenarii macroeconomice și de reglementare și ce impact pot avea acestea asupra serviciilor financiare?
  • Cum poate acoperi piața de capital golul de finanțare lăsat de sistemul bancar. Care este intersecția dintre supravegherea bancara și cea de pe piața de capital.
  • Ce proiecte finanțează în acest moment băncile. Cum revine încrederea, atât a clienților în bănci, cât și băncilor în clienți? Ce finanțează un bancher – antreprenorul sau compania?
  • Efectele aplicării legii dării în plată. Cum se schimbă oferta de produse bancare. Consecințe juridice
  • Impactul noilor reglementări privind creditele ipotecare: Ce se întâmplă cu conversia creditelor în valută? Schimbări de reguli pentru titlurile executorii. 
  • Provocări pentru departamentele de HR ale băncilor comerciale, care trebuie să-și certifice toți angajații care lucrează la ghiseu direct cu publicul că dțtin cunoștințe de specialitate pentru a oferi consiliere financiară. Cine va face certificarea? Cu ce costuri? 
  • Dificultăti pe piața bancară în vremea dobânzilor zero.
  • Procedura bail-in. Argumente pro și contra.
  • Noua lege RCA. Poate funcționa modelul ceh în România? Unde se opresc scumpirile?
  • Rezoluție vs faliment. Ce este mai avantajos pentru piață.
  • Pensiile private și asigurările unit linked în fața unei mari provocări. De unde mai pot fi obținute randamente fără a risca banii clienților in epoca dobânzilor apropiate de 0.
  • Directiva Solvency II. Cea mai mare provocare pentru piața asigurărilor. 
  • Legile concurenței și piața asigurărilor. Este piața RCA o piață de oligopol ?
  • Ponderea asigurărilor de locuință scade în totalul vânzărilor firmelor de asigurare. De ce? Cum pot fi convinși românii că au nevoie de o asigurare de incendiu și calamitate?
  • Brokerii de asigurare au ajuns să controleze 60% din piața? Cât fac consultanță și cât simplă intermediere?
  • Ce provocări și oportunități oferă noua eră digitală? 

 

Galerie foto

Agenda

09:00 – 09:30

Inregistrarea participanților & Welcome coffee

09:30 – 09:35

Profit.ro welcome speech

09:35 – 11:00

Sistemul bancar. Situația la zi & perspective

Enache Jiru, Secretar de Stat Ministerul Finanțelor PubliceBogdan Olteanu, Viceguvernator BNRClaudiu Cercel, Director General Adjunct, BRD Groupe Societe GeneraleSergiu Manea, Președinte Executiv, Președinte al Comitetului Executiv, BCR
11:00 – 12:00

Educația financiar –bancară.Cum revine încrederea, atât a clienților în bănci, cât și băncilor în clienți.

Lucian Croitoru, Consilier Politica monetară al guvernatorului BNRMarcel Bogdan Pandelică, Președinte ANPCGabriela Hârțescu, Director General, Institutul Bancar Român
12:00 – 12:30

Coffee break

12:30 – 13:30

Ce proiecte finanțează în acest moment băncile?

Daniela Bodîrcă, Vicepresedinte Executiv UniCredit BankAdrian Dudoiu, Deputy CEO, Corporate Banking Banca Transilvania
13:30 – 14:30

Lunch

14:30 – 15:30

Plata cash vs. plăți online prin smartphone sau cu cardul. Cum vom plăti în viitor?

Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru România, MasterCardMarius Costin, Country Manager, PayU RomâniaAntonio Eram, CEO & Founder NETOPIA mobilPay
09:00 – 09:30

Inregistrarea participanților & Welcome coffee

09:30 – 09:40

Review Day I

09:40 – 10:00

Keynote speech

Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepreședinte, ASFPrezentare speaker
10:00 – 11:00

Educatia consumatorului de asigurari. Romania vs Europa.

Călin Rangu, Director General,Direcția Protecția Consumatorului ASFPrezentare speakerAdrian Marin, Membru Comitetul Director UNSARNarcis Păvălașcu, Partener, Păvălașcu Risk Consultants
11:00 – 12:00

Pensiile private in fața unei mari provocări. De unde mai pot fi obținute randamente fără a risca banii clienților în epoca dobânzilor apropiate de 0.

Ion Giurescu, Vicepreședinte ASF Prezentare speakerRadu Crăciun, Președinte BCR Pensii, Director General APAPRAdrian Codîrlașu, Președinte, CFA RomâniaPrezentare speaker
12:00 – 12:30

Coffee break

12:30 – 13:30

Noua lege RCA. Poate funcționa modelul ceh în România? Unde se opresc scumpirile?

Bogdan Andriescu, Președinte UNSICARPrezentare speakerMădălin Roșu, Responsabil Asigurari auto, UNSAR Sorin Greceanu, Director General, Fondul pentru Victimele Străzii
13:30 – 14:30

Cum va arăta tabloul Bursei peste 5 ani?

Ludwik Sobolewski, Director General, BVB BucurestiLaviniu Beze, Președinte, Asociația Investitorilor pe piața de Capital
14:30 – 15:30

Lunch

Speakeri

  • Partener

  • MasterCard Romania
  • EximBank
  • PayU

Loc

Hotel Sheraton

(sala Sala Platinum)

Calea Dorobanților 5-7



Hotel Sheraton

(sala Sala Platinum)

Calea Dorobanților 5-7



Contact

Pentru mai multe detalii legate de eveniment vă rugăm să ne contactaţi la
evenimente@profit.ro